Beste inwoner van Tongeren

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan te  verlengen tot en met 19 april. Ze kunnen daarna nog twee weken worden verlengd, d.w.z. tot en met 3 mei.

Waar vind je correcte info?

Algemene info en overzicht maatregelen: www.info-coronavirus.be. Tongers nieuws en updates: www.tongeren.be/coronavirus, Facebookpagina Stad Tongeren
Algemene telefoonnummers Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689 Voor vragen over economie: 0800/120.33 Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: 02/501.40.00

Blijf binnen!

Je mag je woning enkel verlaten voor:

  • noodzakelijke en dringende redenen: om naar het werk, de dokter, de bank, de post de apotheker, de supermarkt of het tankstation te gaan.
  • om mantelzorg te bieden aan kwetsbare personen
  • om een luchtje te scheppen: wandelen, fietsen of joggen in je eigen omgeving met je gezinsleden of met maximaal 1 vriend(in) of familielid die niet onder hetzelfde dak woont.

    Je met de wagen verplaatsen voor fysieke activiteiten is verboden.
    Bewaar steeds minstens 1,5 meter afstand!

Activiteiten en evenementen moeten geannuleerd of uitgesteld worden. Door deze maatregel werd er beslist om in maart en april geen Stadskrant uit te brengen. De stad Tongeren heeft alvast beslist om alle eigen activiteiten tot 1 juni af te gelasten (koopzondag, Tungri Run, Ciao Tongeren, Frans Schoubben Classic,…)
Dienstverlening AC Praetorium en Sociaal Huis De Semper
Maak zoveel mogelijk gebruik van de digitale dienstverlening via www.tongeren.be/eloket. Dringende dienstverlening kan enkel op afspraak via info@stadtongeren.be of via 012 80 00 00. Sociaal Huis De Semper behandelt uw vraag telefonisch via 012 45 92 50.

Heb je hulp nodig of wil je hulp bieden?

De Stad Tongeren brengt gemotiveerde Tongenaren of verenigingen die graag willen helpen in contact met mensen die hulp kunnen gebruiken. Gebruik de hashtag #tongerenhelpt om je kenbaar te maken via sociale media. Zin in een babbel? Neem tussen 9 en 13 uur contact op met De Piepel via 012 24 24 30. Of vraag iemand om ons uw gegevens te bezorgen via info@depiepel.be.

Welke winkels, handelszaken zijn open?

Winkels en handelszaken zijn gesloten, met uitzondering van: voedingswinkels (inclusief nachtwinkels tot 22 uur), dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations en leveranciers van brandstoffen, verdeling van voeding via automaten, voedingswinkels voor mens en
dier die als secundair product ook non-food aanbieden, groothandelszaken, bedrijven die aan de landbouwsector leveren, handelaars in bouwmaterialen voor professioneel gebruik. Heel wat Tongerse horecazaken bieden afhaalmaaltijden aan. Voor een lijst van alle deelnemende Tongerse zaken surf je best naar www.unizotongeren.be

Mag ik naar het buitenland?

De grenzen zijn gesloten. Niet-essentiële verplaatsingen vanuit België naar het buitenland zijn verboden. In het buitenland gevestigde werknemers kunnen de Belgische grenzen enkel nog oversteken voor zover zij worden tewerkgesteld in cruciale sectoren.

Begrafenissen en huwelijken

Begrafenissen gaan door, maar in besloten kring Een huwelijk mag – in intieme kring – voltrokken worden. Alle andere festiviteiten rondom deze gelegenheid zijn verboden.

Scholen en opvang

Wat de scholen betreft, en vooral hun werking tijdens de paasvakantie:

De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn.

Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:

  • de kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.
  • De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.

Crèches, kinderdagverblijven en de stedelijke buitenschoolse kinderopvang ‘Kinderparadijs’ blijven open.

Erediensten

Religieuze diensten zijn verboden, met uitzondering van begrafenissen en crematies.

Afval

De huisvuilophaling blijft gegarandeerd. Het containerpark is gesloten t.e.m. 5 april. (Als deze regeling vroegtijdig wijzigt, communiceren we dat via onze facebookpagina). De gft-sticker 2019 blijft geldig tot 1 mei 2020. Meer info: www.limburg.net.

Verhuizen

Een dringende verhuis is toegelaten, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

We benadrukken dat deze maatregelen tijdelijk zijn en gewijzigd kunnen worden naargelang de adviezen van de hogere overheid.

Dankjewel aan iedereen die deze dagen klaar staat voor anderen. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Namens het college van burgemeester en schepenen

An Christiaens - Burgmeester Wnd